Eindverantwoordelijken trekken paraplu open

Jan Jambon, huidig politiebaas Marc De Mesmaeker en zijn voorgangster Catherine De Bolle, wisten alle drie van niets. Maar geen van de drie neemt daar de verantwoordelijkheid voor. Hoe komt het dat zij geen controle hebben over fouten die door hun mensen worden gemaakt? ‘Niet weten’ is de fout. Eigenlijk is het aan ‘de drie’ om erachter te komen wie er binnen ‘de firma’ de fouten heeft gemaakt en ze daarvoor te sanctioneren. Volgens Marc Demesmaeker – die naar eigen zeggen geen fouten heeft gemaakt – heeft hij onmiddellijk actie ondernomen: “Toen de beelden zijn uitgelekt in de media, heb ik meteen actie ondernomen. Ik heb Danny Elst, diensthoofd van de luchthavenpolitie, overgeplaatst naar een administratieve functie en een nieuw diensthoofd benoemd. De inspecteur die de Hitlergroet bracht, is op binnendienst gezet, en André Desenfants zette vrijwillig een stap opzij.”

De commissie legde gisteren op een pijnlijke manier bloot hoe er binnen de politie vooral géén informatie doorstroomde naar hogerhand. Maar daarover reppen de drie geen woord. “Ik was niet op de hoogte van het incident of de camerabeelden en had dat wel moeten zijn. Dan had ik meteen actie ondernomen.” zei gewezen commissaris-generaal Catherine De Bolle.

En daar moeten we het mee doen?

Ondertussen lezen we in Het Laatste Nieuws dat er een tweede politieverslag – vol details – bestaat en dat het parket van dag één wist dat er beelden waren. Waarom is er na amper 55 minuten al een tweede verslag opgemaakt? Wat is er met dat verslag gebeurd? Wie heeft het gekregen en wie heeft het (niet) gelezen?