Nu de vader van Eefje er een boek over schreef, zetten wij de mensen rondom Dutroux eens op een rijtje die tijdens het onderzoek op nogal verdachte wijze om het leven kwamen…

Er zitten nogal wat eigenaardigheden in het onderzoek naar België’s meest gehate man. Er zijn zelfs deugnieten die beweren dat het onderzoek nooit degelijk werd gedaan omdat dit anders naar leden van de koninklijke familie zou leiden. 

Volgens het onderzoek is Dutroux een perverseling die jonge meisjes ontvoerde om aan zijn eigen behoeften te voldoen. Jean Lambrecks, de vader van de ontvoerde Eefje Lambrecks, gelooft daar niks van. Volgens hem maakte Dutroux deel uit van een internationaal crimineel netwerk.

In het boek ‘Dossier Dutroux: de waarheid’, dat deze week verschijnt, wil hij aantonen dat concrete aanwijzingen, die naar andere criminelen hadden kunnen leiden, nooit onderzocht zijn geweest.

Jean Lambrecks zou daarmee wel eens gelijk kunnen hebben. Tijdens het onderzoek, zijn er namelijk nogal wat mensen die meer zouden kunnen geweten hebben, nogal wreed toevallig en plots aan hun einde gekomen. Zelfs deze overlijdens werden eigenlijk nooit onderzocht. Stoffelijke resten werden, al dan niet per abuis, gecremeerd alvorens er een autopsie kon plaatsvinden. Wij zetten ze op een rijtje:

Christiaan Coenraet zit in de Brusselse gevangenis, en zal weldra verhoord worden over zijn relatie met Dutroux. Een dag voor het verhoor weet hij echter de benen te nemen. Een maand na zijn ontsnapping wordt zijn lijk gevonden.

Brigitte Jenart is tandarts, en bevriend met de Brusselse zakenman Michel Nihoul. Zij zou, via Nihoul, nogal wat zaken te weten zijn gekomen. Maar nog voor ze iets kan zeggen tegen de speurders, pleegt ze zelfmoord.

Hubert Massa is advocaat-generaal. Hij werkt aan het dossier Dutroux. Op een dag zit hij levenloos en met een gaatje in zijn hoofd in zijn kantoor. Zelfmoord, heet het officieel.

Bernard Routmon is een filmmaker die tevens handelt in natuurfilms voor volwassenen. Hij wordt ervan verdacht een meisje ontvoerd te hebben. Hij zou dat in opdracht van Dutroux gedaan hebben. Hij wordt hierover meermaals verhoord, maar gebaart van kromme haas. Tot hij op een dag naar de politie belt: “Ik wil praten, ik kom eraan.” Maar onderweg naar de politie knalt hij met zijn auto toch wel pardoes tegen een huis zeker! Hij is op slag dood.

Jose Steppe is zo’n beetje de gazet van Charleroi. Als er iets gebeurt, dan is hij daarvan op de hoogte. Na de arrestatie van Dutroux, belt hij naar de gendarmerie om te zeggen dat hij informatie heeft over de kinderkidnapper. Hij krijgt een afspraak later die week. Daar zou hij echter nooit toekomen: twee dagen voor die afspraak valt hij plots dood neer in een café.

Guy Goebels is een rijkswachter in Grâce-Hollogne, daar waar Julie en Melissa verdwenen. Hij is nauw betrokken bij het onderzoek. Op een dag ligt hij dood in zijn appartement. Neergeschoten. Zelfmoord, jawel.

Bruno Tagliaferro is een oud-ijzerhandelaar en sloper. Hij kent Dutroux, en laat af en toe wel eens een auto voor hem verdwijnen. Op een niet zo mooie dag sterft hij een natuurlijke dood. Zijn vrouw Fabienne gelooft er echter niks van: volgens haar werd haar man vermoord. Ze vertelt dat haar man vreesde voor zijn leven, omdat hij teveel wist over de vuile zaakjes van Dutroux. Fabienne is vastbesloten de onderste steen boven te halen. Kort daarna ligt ze half verkoold in haar slaapkamer. Zelfmoord…

Gina Perdaens is journaliste en kinderrechtenactiviste. Ook zij wil weten hoe de vork aan de steel zit in de affaire Dutroux, en meent heel wat op het spoor gekomen te zijn. In een brief naar een collega schrijft ze echter voor haar leven te vrezen. Ze krijgt namelijk dreigementen. Als ze niet stopt met het volgen van welbepaalde pistes, dan zal ze een auto-ongeluk krijgen. Enkele dagen later rijdt ze aan veel te hoge snelheid tegen een brugreling. Een jammerlijk ongeval, waardoor ze op slag dood is.

Jean-Paul Taminiau uit Charleroi vertelt aan een vriend dat hij over belangrijke informatie over Dutroux beschikt. Hij huurt namelijk een garage tegenover een hangar die door Dutroux gehuurd wordt, en hij heeft per abuis dingen gehoord en gezien die eigenlijk helemaal niet voor hem bestemd zijn. Kort daarna verdwijnt hij. Een jaar na de verdwijning vindt een visser een voet in het kanaal. Het blijkt die van Jean-Paul te zijn. De rest van het lijk zal nooit gevonden worden.

Francois Reyskens wordt door de rijkswacht uitgenodigd voor verhoor. Hij zou namelijk meer weten over het verdwenen meisje Melissa. Hij komt echter nooit toe op de gendarmerie, en hij is plots onbereikbaar. Later vinden spoormedewerkers zijn lijk. Fancois Reyskens werd overreden door een trein. Een jammerlijk ongeval, zo klinkt het officieel.

 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.