Het negentiende eeuwse Justitiepaleis van Brussel is een indrukwekkend, maar versleten gebouw. Vandaag kon een zitting van de raadkamer kon alleen worden verdergezet bij het licht van zaklampen en eerder deze week moest een zitting van de correctionele rechtbank bij het licht van een werflamp worden gehouden.

Vrouwe Justitia mag dan wel blind zijn, maar het is voor advocaten en rechters onmogelijk om hun werk deftig te kunnen doen. Heel Belgisch, dat wel en een cadeau voor eindejaars-conférenciers

Er bestaan overigens nogal wat mythes over het Brusselse gerechtshof. Er gaat het verhaal rond dat de loge er geheime symbolen en constructies in heeft laten verwerken. Er zou een labyrint bestaan dat als initiatieparcours moet dienen voor toekomstige vrijmetselaars. Het paleis zelf bulkt overigens van symbolen en verwijzingen naar de vrijmetselarij.

Waar of niet, er je vindt nogal wat raadsels in het gebouw. Het kan gebeuren dat je in het doolhof van gangen in het paleis een trap oploopt die eindigt op een deur. Als je de deur opentrekt, sta je echter plotseling gewoon voor een dichtgemetselde muur…!

In ieder geval, mocht je – om welke reden dan ook – één dezer dagen in het justitiepaleis van Brussel moeten zijn, kaarsje meenemen!