“We rekenen op het gezond verstand van de reizigers.”

Iemand met koorts mag niet binnen bij een huisarts, maar mag wel staan aanschuiven in de luchthaven bij paspoortcontroles en bagageafhandeling. Het Laatste Nieuws ving de ongerustheid bij het luchthavenpersoneel op. Zij zijn bang dat ze corona mee naar huis zullen nemen en kwetsbare familieleden gaan besmetten. “Ik voel me kanonnenvlees”, klinkt het.

Men beschikt in de luchthaven van Zaventem een state of the art thermoscan-systeem. Een camera haalt iedereen met een lichaamstemperatuur van boven de 38 graden eruit. Prima systeem, weten is meten. Maar van dan af gaat het fout. Personeel van een private bewakingsfirma, plukken de passagier met koorts uit te rij en geven die een flyer met tips: “Beste passagier: helaas werd er een verhoogde lichaamstemperatuur bij je vastgesteld. Indien je naast een verhoogde lichaamstemperatuur ook één of meerdere andere symptomen bij jezelf vaststelt, is de kans reëel dat je besmet bent geraakt met Covid-19, ook bekend als het coronavirus. Bedankt om in geval van koorts je huisarts te contacteren en zeker ook 1,5 meter afstand te bewaren, je handen te wassen en een mondmasker te dragen”, staat er.

En daarmee eindigt het. De passagier die mogelijks besmet is met covid-19, mag gewoon weer verder en mag zich incognito mengen met de andere passagiers. Bij de grenscontrole zijn ze niet op de hoogte van de verhoogde lichaamstemperatuur, er worden verder geen vragen gesteld, de personen worden ook niet geregistreerd.

Bij Brussels Airport trekt men naar Belgische gewoonte de paraplu open en meldt men dat de huidige maatregelen doorgesproken zijn met de FOD Volksgezondheid en dat ze rekenen op het gezond verstand van de reizigers.