Gentse spoedarts krijgt 6 maanden cel met uitstel omdat hij een vrouw onterecht dood verklaarde.

Op 28 november 2017 belandde Madeleine Vermeire (78) met haar fiets in het kanaal de Lieve nabij Gent. Spoedarts van dienst Eric V. stelde om 11.15 uur haar dood vast, terwijl ze nog in het water lag en gaf aan de hulpdiensten de opdracht om de procedure ‘waterlijk’ op te starten.

De politie zegt dat ze nog expliciet aan de arts gevraagd hebben of hij de dood kon vaststellen, zonder haar uit het water te halen. Volgens de ordediensten lag Madeleine niet met haar hoofd naar beneden, maar uit het water. De spoedarts Eric V. zei dat hij dat van waar hij stond niet had kunnen zien en dat ze een kap op had, wat verwarrend was.

“De horror die elke fictie overtreft“,  om de woorden van de openbare aanklager te gebruiken, begon een uur later, om 12.20 uur, toen hulpverleners voor de eerste maal vaststelden dat Madeleine bewoog. Dat men daarop nog eens 15 minuten wachtte op een volgend teken van leven om haar te reanimeren, tart elke verbeelding. Ze overleed uiteindelijk aan onderkoeling.

“We hopen op gerechtigheid”, vertelt haar achtergebleven echtgenoot Etienne (81). ”Ze gingen haar levend in de lijkwagen leggen, beeld u dat eens in.”

Het gerecht oordeelt dat de eindverantwoordelijkheid bij de betrokken arts ligt en veroordeelt Eric V. tot 6 maanden cel met uitstel en 4.000 geldboete voor onopzettelijke slagen en verwondingen.