Ze hadden nog 25 seconden te leven

Analyse zwarte dozen van neergehaalde Boeing 737 bekend gemaakt.

Januari 2020, op het schaakbord van het Midden-Oosten hebben de VS een van de zwaarste stukken van tegenstander Iran geslagen. Met een drone-aanval wordt generaal Qassem Soleimani, hoofd van de Quds-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, door de Amerikanen uitgeschakeld. De VS spreekt van historisch stap. Het Midden-Oosten komt onder hoogspanning te staan en men dreigt met vergeldingsacties.

Op 8 januari is het zo ver – denkt men – wanneer een Boeing 737 van Ukraine International Airlines net na het opstijgen vanop de luchthaven van Teheran uit de lucht wordt geschoten. Alle 176 inzittenden, overwegend burgers uit Iran en Canada, komen om. Vrijwel onmiddellijk erkent Iran dat het om een “rampzalige vergissing” gaat. Eén of andere Iraanse officier dacht in het vliegtuig een vijandige aanval te zien. Zeker was hij niet, maar had slecht enkele seconden om te beslissen en stuurde er een raket op af. Het was meteen raak.

Uit de analyse van de zwarte dozen die nu werd vrijgegeven, blijkt dat de passagiers de eerste inslag overleefden. “Negentien seconden nadat de eerste raket het vliegtuig had geraakt, duiden de stemmen van de piloten in de cockpit erop dat de passagiers nog leefden. Na vijfentwintig seconden raakte de tweede raket het vliegtuig”, aldus het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie, Touraj Dehghani-Zanganeh, die zich over de analyse uitsprak.

25 seconden is kort, maar aan boord van de Boeing 737 wellicht een eeuwigheid, vooraleer ze ‘verlost’ werden door de tweede Iraanse raket.

.

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More