Een promo met een geurtje aan.

 

In elke gemeente vind je – doorgaans op een strategische plek – een Zeeman-winkel. Het blauw en geel van de winkel ziet er goedkoop uit. En dat is ook de bedoeling. Zeeman ‘is’ goedkoop. Het bedrijf heeft anno 2020 bijna 1.300 vestigingen. De naam komt heel eenvoudig van Jan Zeeman, die in 1967 zijn eerste winkel opende in Alphen aan de Rijn in Nederland.

Zaterdag komt Zeeman met een nieuwe stunt: ‘Lucht’, een eau de parfum die maar 4,99 euro kost. “De prijs van parfum wordt grotendeels bepaald door unieke flesjes, dure foto- en filmproducties en meerdere tussenschakels. Wij lieten ons niet verleiden”, zeggen ze bij Zeeman en daar hebben ze (bijna) gelijk in. Wanneer we de echte natuurlijke luxe-parfums buiten beschouwing laten, dan zijn de flesjes van parfums vaak duurder dan de inhoud. Vind maar eens een parfum onder de 50 euro.

Ooit uitgerekend wat het spul per liter kost? Je komt al makkelijk aan 10.000 euro per liter voor een doorsnee parfum. Puur parfum van Chanel kost meer dan goud. Leuk voor wie het geld heeft èn het verschil merkt. Elke geur kan worden nagemaakt. In het Zeeman’s flesje vindt je dan ook alleen maar synthetische geuren, maar die vind je ook bij de zogenaamd echte parfums. Verkopen ze straks bij Zeeman dan lucht, marketing, of gewoon een lekker geurtje?