Neen, de titel bevat geen fout. Nintento en Sony hebben ooit samen wel degelijk een console uitgebracht.

Sony en Nintendo werkten namelijk in de jaren 90 samen aan een spelcomputer die games afspeelde vanaf een CD-ROM, die onder de naam ‘Play Station’ werd ontwikkeld. Maar zoals steeds het geval is tussen grote bedrijven, ontstond er gekibbel over wie het grootste deel van de winst mocht innen en uiteindelijk kwam het ding nooit op de markt. In feite was het apparaat een Super Nintendo met cd-speler.

Er werden welgeteld 200 werkende prototypes van de console gefabriceerd, maar na de mislukte deal werden er 199 exemplaren vernietigd. Het enige resterende model leverde onlangs 360.000 dollar op bij een veiling van Heritage Auctions. De verkoper, Terry Diebold, kocht het prototype in 2009 bij de executieverkoop van het huis van een ex-Sony-medewerker. In 2015 vond de zoon van de eigenaar hem op zolder, waarna de gehele verzamelwereld de vondst ontdekte.

Diebold probeert al jaren geld te verdienen aan het apparaat, door hem te verhuren aan bijvoorbeeld musea of evenementen. Maar vanwege een lak aan interesse, besliste hij het ding maar te verkopen.

Ondernemer Greg McLemore, de man achter sites als Pets.com en Toys.com, is de nieuwe eigenaar geworden. Hij heeft plannen om de unieke console tentoon te laten stellen op gaming conventies. 

De Nintendo PlayStation is hiermee het duurst geveilde game-object aller tijden. 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."