Met deze Nederlandse uitvinding kan je zeilen met de zon.

Grafeen, zo heet de dunste stof op aarde die is door de Nijmeegse hoogleraar Andrey Geim is uitgevonden. In 2010 kreeg hij er de Nobelprijs voor. Grafeen is slechts één koolstofatoom dik, maar is sterker dan diamant.

Het Europese ruimtevaartbureau is gaan experimenteren met de stof en ontwikkelde een enorm zeil van slechts 3 millimeter dikte. In een 100 meter hoge toren – die men vacuüm had getrokken – is men met een laserstraal op het zeil gaan schijnen. Een straal van 1 watt zorgde er volgens ESA voor dat het zeil versnelde met het tempo van een lift.

De laserstraal is vergelijkbaar met de lichtdeeltjes die de zon constant het heelal inslingert. Als die tegen het zeil botsen, krijgt het vaartuig een duwtje. De kracht van zo’n duw is miniem, maar de duwtjes zijn onophoudelijk en er is weinig wrijving om terug te duwen. Na verloop van tijd zou men alsmaar sneller gaan, zonder brandstof te gebruiken. Ruimtereizen worden daardoor niet alleen goedkoop maar ook efficiënt.

Er zijn al enkele zeil-experimenten in een baan rond de aarde, maar nog niet met grafeen. Japan wil over een paar jaar naar Jupiter zeilen.