Zinloos, onveilig, maar niet verboden.

Er was een tijd dat we niet aan mondmaskers konden geraken en dat onze overheid de Vlaamse huisvlijt stimuleerde. Minister Geens ging onze naarstig naaiende tantes zelfs een hart onder de riem steken en promootte het stoffen mondmasker met een komische act. Geens toonde de onderdanen hoe je mondmasker ‘niet’ moest opzetten en was toen zonder het te beseffen visionair.

We zijn nu enkele maanden verder en onze experten hebben hun advies over het mondmasker al enkele keren aangepast. Op VRTNU vind je bij ‘Wat zegt de wetenschap’ nog altijd een filmpje waarin Marc Van Ranst het dragen van een mondmasker op straat zinloos noemt en het opleggen van de mondmaskerplicht ‘onmogelijk’. Dat was echter in de tijd toen de dieren nog spraken en we alles voor waar aannamen wat de wetenschappers – met stellige zekerheid – verklaarden. Later werd Van Ranst de grote pleitbezorger van het mondmasker.

Deze week lezen we in The Lancet dat een stoffen mondmasker uit 12 of 16 lagen stof zou moeten bestaan om effectief te zijn. Met andere woorden, het zelfgemaakte mondmasker is een sympathiek signaal, maar zinloos. Het coronavirus is ongeveer 0,1 micrometer groot. Dat is tienduizend keer kleiner dan een millimeter. In het beste geval houdt een stoffen masker – met filter dan nog – partikels tegen van minstens 2,5 micrometer. Oftewel, je kan er iemand niet mee in het gezicht spuwen, punt.

We vonden een afbeelding waarin de grootte van het coronavirus wordt vergeleken met andere cellen, een korrel zout, zand of haar. Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden.