Je voelde zich schuldig toen je de laatste keer in de stripclub bedacht dat die heerlijke blondine aan die paal ook een vader heeft?

Think again, want uit de kleren gaan om te overleven is een natuurlijke reflex. Daar hebben wij het bewijs van!

Goed, dat bewijs mag er niet zo appetijtelijk uitzien als die gracieuze stripster met haar ranke lijf, maar op een surrealistische manier doet de Geckolepis Megalepis – wij noemen hem gewoon de megalepe gekko – net hetzelfde. Het beestje, dat niet zo lang geleden werd ontdekt op Madagascar, doet een truc die nooit eerder vertoond werd in de natuur: wanneer hij (of zij) in gevaar is, gooit hij namelijk zijn hele garderobe af.

Nu kennen we allemaal het verhaal van de hagedis die zijn staart verliest, maar deze gekko doet nog meer: behalve die staart scheidt hij ook al zijn schubben af. Normaal ziet het beestje er als een fel geschubde hagedis uit, maar zodra hij zich uit een levensbedreigende situatie moet redden, lijkt hij meer op een stukje ongebakken kipfilet waar je nog wel zijn ruggengraat en bloedvaten in ziet.

Wie medelijden met het beestje zou hebben, mag gerust zijn: na een paar weken ziet de Geckolepis Megalepis er weer gewoon uit alsof er niets gebeurd is. En bovendien weet hij zo aan de tanden of klauwen van zijn belager te ontsnappen: “De schubben lijken een beschermingsmiddel, maar zijn eigenlijk gewoon een afleidingsmanoeuvre voor zijn vijanden. Ze blijven in de tanden of klauwen zitten, maar ondertussen is de gekko wel ontsnapt”, aldus Mark Scherz, doctoraatskandidaat aan de universiteit van Munchen.

Voila, alweer iets bijgeleerd en nu zonder gêne naar de stripclub!

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."