Hoe ver mag een journalist of auteur gaan? Mag hij bijvoorbeeld alle minderjarige migranten bestempelen als “dieven, moordenaars en verkrachters”?

Het debat woedt in Frankrijk (en België) nadat Eric Zemmour een dergelijk discours gehouden heeft bij Cnews tijdens de uitzending Face à l’info.

Op Twitter is Zemmour vandaag nog steeds trending.  Voor- en tegenstanders houden passionele betogen, niet over de kern van de zaak, maar of Zemmour dergelijke zaken mag stellen. Over de vrijheid van mening dus.

Zemmour werd in 1958 in Frankrijk geboren uit een Algerijnse familie. Hij omschrijft zichzelf als een Jood van Berber-origine en vooral als een Franse Jood.

Hij was politiek journalist voor het dagblad Le Figaro van 1996 tot 2009 en is sindsdien columnist bij het weekblad Le Figaro Magazine.  Hij is vooral gekend om zijn scherpe pen en tong.

In 2014 verscheen van hem Le Suicide français, een bijtend politiek pamflet waarvan intussen in Frankrijk al meer dan 500.000 exemplaren zijn verkocht. In dit essay haalt Zemmour scherp uit naar het Angelsaksische neoliberalisme, de Europese Unie en het links-progressieve multiculturalisme en de immigratie van moslims. Deze hebben volgens hem onder het mom van tolerantie het traditionele Frankrijk en de vrijheid van het individu doelbewust kapotgemaakt.