Labo’s kunnen het aantal screenings nauwelijks nog aan.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) heeft op haar eerste persmoment gezegd dat er zes nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld in ons land. Het gaat allemaal om mensen die zijn teruggekeerd uit Italië. Sommigen zitten gewoon thuis in quarantaine, anderen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Vanochtend kondigde de Waalse minister van Gezondheid, Christie Morreale, al aan dat er een derde besmetting met het coronavirus was vastgesteld in ons land. Een vrouw uit Brussel die in Milaan was geweest, vertoonde slechts lichte symptomen, maar testte wel positief op een besmetting met het coronavirus. Voorlopig moet zij thuis in quarantaine blijven. 

Ook nu weer start men een intensief contactonderzoek naar alle mensen met wie de besmette personen de laatste dagen contact hadden. Voorlopig is dat haalbaar, maar als er straks meerdere besmettingen zijn, zal men niet iedereen meer kunnen controleren.

Minister Maggie De Block gaat ervan uit dat het aantal besmetting de komende dagen zal toenemen. Om niet continu een update te moeten geven, heeft ze beslist om elke dag – zoals vandaag – om tien uur een stand van zaken te geven.

De scholen zijn maandag weer gewoon open, maar wie zich ziek voelt, wordt gevraagd om thuis te blijven. De overheid vraagt aan iedereen om het gezond verstand te gebruiken en waakzaam te zijn.

Het UZA vraagt extra middelen om het coronavirus op te sporen. Er komen enorm veel stalen binnen die moeten getest worden, en dat zorgt nu al voor problemen. Voor vandaag zijn alle slots voor screenings in het labo al volgeboekt