Zes zetels tekort: een videoboodschap van Bart De Wever (video)

“Roepen langs de zijlijn en een oplossing torpederen is gemakkelijker dan een akkoord maken.”

De preformateurs Magnette en De Wever waren nog maar net de deur uit bij koning Filip, of Bart De Wever kwam met een videoboodschap op de social media om tekst en uitleg te geven bij de gemiste kans. Niet meteen de beste performance van Bart als spreker, maar als boodschap meer dan duidelijk.

Hij ‘betreurt enorm dat alsnog de moed ontbreekt om de carrousel van formatierondes eindelijk te stoppen’. Het bij elkaar brengen van de twee grootste partijen langs beide zijden van de taalgrens – PS en N-VA – was geen evidentie en werd door beiden als historisch omschreven. Zij slaagden erin om een basisakkoord te bereiken waarvoor vijf partijen hun fiat hadden gegeven. 70 zetels, dus 6 tekort. “Dat akkoord was voor niemand te nemen of te laten, maar het bood een stevige basis en dus een grote kans op succes”, aldus de Wever. 

Volgens De Wever was er overeenstemming over een “duidelijke verlaging van de belastingen” en een “geleidelijke verhoging van de pensioenen” en was er een akkoord “dat onze energiebevoorrading en klimaatinspanningen zou bestendigen door het verlengen van nucleaire capaciteit”. Bovendien zou het basisakkoord de deur hebben geopend voor een grondige institutionele hervorming. “Want eens te meer maakte de coronacrisis duidelijk hoe inefficient dit land is. Op federaal niveau is bestuur in lopende zaken een normale gang van zaken geworden. Dat moet stoppen”

De koning houdt zijn antwoord in beraad en consulteerde intussen al CD&V-voorzitter Joachim Coens en sp.a-voorzitter Conner Rousseau

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More