EU-coördinator voor terrorismebestrijding waarschuwt voor extremisten die de coronacrisis willen misbruiken.

De propagandamachines van extremisten draaien overuren. Mensen zitten meer thuis en brengen meer tijd online door dan normaal en zijn dus makkelijker bereikbaar. In Europa zijn het vooral linkse extremisten die de pandemie gebruiken om hun ideologie kracht bij te zetten. Zij proberen mensen te overtuigen dat het allemaal de schuld is van het kapitalistische systeem waardoor de overheid heeft gefaald. Er is volgens hen te weinig aandacht besteed aan het financieren van de gezondheidszorg waardoor de toestand is geïmplodeerd.

Maar ook de islamitische Staat heeft weer aan kracht gewonnen door de pandemie en ook zij zijn bezig met desinformatiecampagnes en samenzweringstheorieën. Zij misbruiken de onzekerheden en kwettsbaarheden van de mensen en creëren een eenvoudig verhaal dat alle problemen verklaart en ook kan oplossen.

Toch is dat maar de ideologische online oorlog. Gilles de Kerchove – EU-coördinator voor terrorismebestrijding – waarschuwt in Het Laatste Nieuws vooreen fysieke escalatie  en het gevaar van aanslagen waarbij het medisch personeel en ziekenhuizen het doelwit zijn. “Zij willen het Westen raken op hun meest gevoelig plek om zo een enorme schok in de samenleving teweeg te brengen.” IS zou zou aanhangers in het Westen al hebben aangemoedigd om te profiteren van de huidige crisis en aanslagen te plegen. Maar voorlopig is er geen actie ondernomen.

Laten we hopen dat het zo blijft.