Als dat het geval is, dan werd er ook wereldwijd voor niks ernstige schade toegebracht aan de economie.

Maandag kwam WHO met opmerkelijk nieuws op de proppen. Dokter Maria Van Kerkhove is de verantwoordelijke van de cel die instaat voor de beheersing van de pandemie. “De verspreiding van het virus via een persoon die geen symptomen vertoont, lijkt ons eerder zeldzaam. We proberen bredere informatie te verkrijgen van de landen om een echt antwoord te bieden op die kwestie. We baseren zich nu op de gegevens van landen die een gedetailleerd contactonderzoek doen. Daaruit blijkt dat het zelden voorkomt, dat een persoon die asymptomatisch is, de ziekte verspreidt. Waar we ons nu echt op moeten focussen, is het volgen van de mensen met symptomen. Als we die daadwerkelijk kunnen volgen, die zouden isoleren, hun contacten zouden volgen en die in quarantaine plaatsen, kunnen we de uitbraak drastisch verminderen.”

Heel wat corona-maatregelen – waaronder een lockdown zowat overal ter wereld – werden eigenlijk net toegepast om te vermijden dat personen die (nog) geen symptomen vertonen, anderen toch ziek zouden maken. A ja, want een persoon die wel ziek is en dus anderen zeker kan besmetten, die moet sowieso in zijn kot blijven. Eigenlijk zou je dus kunnen stellen dat deze twee dokters gelijk hadden, toen ze zegden dat enkel de zieken in quarantaine zouden moeten geplaatst worden, en er nu eigenlijk zo’n beetje voor niks moord gepleegd werd op de wereldwijde economie én we ons immuunsysteem naar de verdoemenis hielpen.

Dokters van overal ter wereld kropen vervolgens achter hun computer, om Twitter-gewijs de wereld in te sturen dat dokter Maria Van Kerkhove ‘waarschijnlijk’ ongelijk heeft.

Tot slot deed Van Kerkhove een rechtzetting over haar eerdere uitspraak. Ze liet weten dat er ‘slechts een zeer klein aantal studies’ gebeurd was. Volgens Belga kon ze er geen juist aantal op kleven: “Twee of drie studies zijn er gebeurd. Het is bijgevolg een misverstand om te zeggen dat asymptomatische besmettingen in het algemeen zeer zeldzaam zijn”, klonk het.

Nu kan dat natuurlijk aan ons liggen, maar we vinden dat toch een beetje gek. Eerst zegt een wereldorganisatie dat uit wereldwijde resultaten blijkt dat personen zonder symptomen, het virus nauwelijks verspreiden. Daarna zegt diezelfde organisatie dat we dit moeten vergeten, omdat die ‘wereldwijde studie’ maar een steekproefje van ‘twee of drie’ – het juiste aantal zijn ze al vergeten – is… Als je iets nog niet zeker weet, kun je dan – zeker in het geval van WHO – niet beter nog even zwijgen?

En dan nog iets: onze kinderen mogen allemaal terug naar school. Ze worden immers zelden ziek van het virus, en omdat ze geen symptomen vertonen, verspreiden ze het virus ook amper. Zou dit dan voor kinderen we degelijk gelden? Of zou dat ook gebleken zijn uit een proefje van twee of drie?

Eén ding weten we zeker over het coronavirus: dat er eigenlijk niet veel is dat we zeker weten.

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.