Zijn de maatregelen wel streng genoeg?

Het is niet voor alle sectoren even duidelijk.

Straks gaat ons land in een lockdown die geen lockdown mag genoemd worden. Veel bedrijven hebben de maatregelen van de regering niet afgewacht en hebben zelf initiatieven genomen, of werden daartoe gedwongen omdat het personeel niet meer kwam opdagen. Audi in Vorst bijvoorbeeld, schakelde naar een tijdelijke werkloosheid onder druk van de werknemers.

WilliamVan Erdegehem van vakbond ACV zegt in Het Laatste Nieuws dat de situatie in de industrie momenteel nog altijd zeer explosief is. De overheid raadt het telewerken aan, maar in de ‘maakindustrie’, in de bouw, aan de lopende band, aan de kassa van het warenhuis, bij het openbaar vervoer, in de ziekenhuizen en de scholen zijn er nog altijd omstandigheden waar de social distancing soms wel en soms niet kan gegarandeerd worden.  

Wat met de scholen, waar dan wel geen les wordt geven, maar die nog altijd open blijven voor opvang? Wat met de kassiersters, wat met de farmaceutische bedrijven waar men soms met honderden in een klinische room bij elkaar moet werken en een potentiële broeihaard van virussen creëert, wat met de bouw, de grootwarenhuizen en het openbaar vervoer?

De overheid staat het  woon werkverkeer nog altijd toe en is beducht voor een totale economische stilstand van het land, maar als de situatie nog verslechterd, dan zal de sociale onrust bij bedrijven – die straks in de schemerzone van de wet werken – niet langer beheersbaar zijn. De vakbonden wachten af en willen voorlopig geen initiatieven nemen en roepen alle werkgevers op om niet creatief te zijn met de maatregelen en het economische niet te laten primeren op de gezondheid.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More