“Tegen het einde van het weekend zullen er koppen rollen.”

Het was moeilijk te begrijpen dat de MR de onvoorspelbare bokkensprongen voor voorzitter Georges-Louis Bouchez maandenlang bleef tollereren. Op een bepaald moment wilde de Vivaldi-onderhandelaars eens niet meer rechtstreeks met hem praten en zelfs de Vlaamse familie stootte de intrigant af. Enkele dagen voor de definitieve doorbraak van Vivaldi blies, hij de onderhandelingen op en en gingen preformateurs Lachaert en Roussau naar de koning om het ontslag aan te bieden. Die weigerde. Al die tijd werd hem door de partij de hand boven het hoofd gehouden, ook na het beruchte Humo-interview waarin hij vertelde  dat hij Wilmès met zekerheid tot premier zou laten kronen en dat hij het sociaal-economisch programma van de N-VA veel beter vond dan dat van Vivaldi.

Toch was er al die tijd binnen zijn partij een onuitgesproken ongenoegen beginnen groeien. Het was wachten op de postjesverdeling om het doen exploderen.

Tot vele verbazing dook Bouchez de naam op van Mathieu Michel – broer van Charles, zoon van Louis – om staatssecretaris te worden in de regering. Een zoenoffer aan de Michel-clan aan wie Bouchez het partijleiderschap te danken heeft. Maar helemaal fout ging het met de aanstelling van Denis Ducarme als minister in de Waalse regering, waarvoor partijgenote Valerie De Bue onverwacht plaats moest ruimen. Dat feestje ging niet door want door de extit van De Bue als minister in de Waalse regering, waarvoor partijgenote Valerie De Bue onverwacht plaats moest ruimen, telde de Waalse regering plots minder dan een derde vrouwen, en was ze decretaal gezien niet langer legaal samengesteld. Twee uur later werd Ducarme opnieuw vervangen door De Bue.

Dat zorgde dit weekend voor intern protest. “Het is over en uit”, liet een partijzwaargewicht vanmiddag horen in Le Soir. Maandag zou de beslissing vallen. Intern zou al druk gezocht worden naar een of twee interim-partijleiders, in afwachting van nieuwe voorzittersverkiezingen.

“Er was een gebrek aan overweging en respect voor bepaalde mandatarissen”, verklaarde Daniel Bacquelaine, voorzitter van de Luikse MR-federatie, op de RTBF. “Een autocratisch bestuur van de partij is niet mogelijk. De partij moet weer op gang gebracht worden.”

Zoals dat tegenwoordig gaat, wordt er gestreden via de sociale media. Valérie De Bue plaatste een tweet met daarbij een groepsfoto van reginonaal verkozen vrouwen: “#girlpower, wij zijn meer dan een quotum”.

Gisteravond plaatsten de federale MR-verkozenen, onder wie ex-premier Sophie Wilmès, op hun beurt op sociale netwerken een gelijkaardige foto. “Ook op federaal niveau zijn vrouwen veel meer dan een quotum”, schreef Florence Reuter op haar Instagram-account.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Au fédéral aussi, les femmes sont bien plus qu’un quota ! #Girlspower ??

Een bericht gedeeld door Florence Reuter (@florence_reuter) op

“Is dit een definitief probleem of niet? We zullen het bespreken”, zei hij aan RTL-TVi.       Achter de schermen zijn er discussies over het lot van partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez. Scenario’s op zijn afzetting circuleren intern, werd verder aan Belga bevestigd.