Oprichter van Extinction Rebellion excuseert zich, maar…

Is Roger Hallam, oprichter van de milieubeweging Extinction Rebellion (ER), wel zo oprecht met zijn verontschuldigingen, of is het ook nu weer één van zijn plannen om de aandacht te trekken.

We komen niet zomaar tot deze pijnlijke conclusie. Eerder dit jaar ging een journalist van Het Laatste Nieuws undercover in de Belgische klimaatbeweging en kwam toen tot schokkende vaststellingen. Orgelpunt was een toespraak van Roger Hallam in Brussel waarin hij openlijk pleitte voor het uitlokken van geweld. Met zogenaamd wetenschappelijk onderbouwde conclusies hitst Hallam jongeren op en zoekt hij doelbewust naar “mensen die bereid zijn om in de gevangenis te belanden”. De acties van ER van dit jaar  illustreren zijn uitspraken en wijzen op toenemende radicalisering.

Hallam heeft zichzelf nu in de picture geplaats door in het Duitse weekblad ‘Die Zeit’ de Holocaust een “bijna normale gebeurtenis” in de geschiedenis van de mensheid te noemen. Die uitspraak stond voor de Duitsers gelijk aan negationisme en een storm van verontwaardiging barstte los. Missie geslaagd voor Roger Hallam die hiermee de aandacht kreeg die hij zocht voor zijn nieuwe boek?  Na zijn lichte excuses waarin hij zijn uitlatingen “obsceen en aanstootgevend” noemde, kon hij het niet laten er in één adem bij te vertellen dat de opwarming van de aarde een genocide is.

Gisteren reageerde ER- België op de uitspraken van Hallam. Woordvoerster Leen Schelfhout zei dat ze niet achter de woorden van Hallam staat, maar dat ze vermoedelijk uit de context getrokken waren. Haar reactie is vergelijkbaar met de reacties van het publiek op de toespraak van Hallam in Brussel. De man heeft de kwaliteiten van een Goeroe. Wanneer hij een beeld schept van de apocalyps waarbij huurprijzen de hoogte in zullen schieten en onze kinderen als soldaten naar de buitengrenzen zullen worden gestuurd door fascisten om klimaatvluchtelingen tegen te houden, kwamen er hierop reacties  van bewondering. “Wat een inspirerende man. Hij zegt ten minste de waarheid”, klonk het toen.

Het is verontrustend dat ER in België slachtoffers ronselt voor hun gewelddadige plannen en dat men naieef aan de zijlijn blijft toekijken, tot een keer echt fout gaat