Finse universiteiten verspreiden een verontrustend filmpje over de verspreiding van het coronavirus.

Beschouw het als een pleidooi voor het dragen van mondmaskers. Niet om jezelf te beschermen tegen anderen, maar om anderen tegen jou te beschermen.

Het is ondertussen algemeen geweten dat het coronavirus zich verspreidt via microdruppeltjes in de lucht. In ons land ging men voor de strategie van de social distancing en niet voor het dragen van mondmaskers. Het zou wel eens kunnen dat men al die tijd lauw bleef reageren omtrent het al dan niet verplichten van mondmaskers, omdat er simpelweg geen mondmaskers meer zijn en ze de maskers die er wel zijn – en waar men geen koffie mee zet – wil reserveren voor de ziekenhuizen.

Moeten we nu anderhalve meter, twee meter of nog meer afstand houden van mekaar? Finse universiteiten hebben een simulatie gemaakt van hoe één hoestje in de supermakt zich verspreidt. De Aalto-universiteit in Helsinki heeft samen met het Finse Meteorologisch Instituut, het VTT Technisch Onderzoekscentrum van Finland en de Universiteit van Helsinki onderzocht hoe aerosoldeeltjes (druppels kleiner dan 5 micrometer) uit de luchtwegen in de lucht worden getransporteerd. De minuscule druppeltjes komen vrij bij hoesten, niezen en zelfs praten. De kleine deeltjes die het coronavirus kunnen verspreiden, hangen bovendien langer in de lucht dan gedacht.

Conclusie?