Was dit de keuze van de kiezer?

Vandaag trekt Egbert Lachaert (Open Vld) naar de koning. Verwacht wordt dat de koning een formateur zal aanstellen. De Belgische traditie wil dat de formateur ook de nieuwe premier wordt, dus kiest de vorst straks wie er aan het roer zal staan van zijn land. Daarmee wordt onze democratie herleid tot de macht van de minderheden en de keuze van een koning. In de running zijn Paul Magnette (PS) , Alexander De Croo (Open VLD) en Koen Geens (CD&V). Kies maar Filip!

Uiteraard zijn er inhoudelijk nog wel enkele probleempjes, maar die lijken plots oplosbaar. “Er is vertrouwen in Vilvaldi”, klinkt het. Of is het nu avanti?

Over een aantal punten is men het nog niet helemaal eens. De kernuitstap tegen 2025 bijvoorbeeld. Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet, eist dat de kernuitstap sowieso wordt doorgevoerd. Niet meteen een mening die door de rest van het clubje wordt gedeeld. Ook de de jaarlijkse stijging van het gezondheidsbudget – de groeinorm – ligt moeilijk. De socialisten en groenen pleiten voor een toename van 2,5 procent. De liberalen willen een lager cijfer.

En dan is er nog de abortuskwestie. Onbespreekbaar voor CD&V. Maar onze goede Waalse vriend Paul Magnette, komt met een schitterende oplossing: “Het debat moet in het parlement worden voortgezet, met respect voor de coalitiepartners”. Oja, ook over de nieuwe belastingen is men het niet eens. De liberalen willen dat de nieuwe belastingen gecompenseerd worden via lastenverlagingen. Een detail, net zoals het institutionele luik, de voorbereiding van de staatshervorming!

Ach, als straks de postjes goed geregeld zijn, komt alles goed.