IS-strijders die terugkeren is absoluut niet enkel een Belgisch probleem. In de hele Europese unie kampen zowat alle landen ermee. Ook in Denemarken dus, en daar werd een teruggekeerde IS-strijder onlangs veroordeeld.

De man, die de dubbele Turks-Deense nationaliteit had, werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenisstraf en is zijn Deense nationaliteit kwijt. Voor hij naar Syrië trok en zich aansloot bij IS, had de man zijn eigen pizzeria in Denemarken. Hij is 25 jaar oud, in Denemarken geboren en opgegroeid. Hij werd eerder reeds tot 7 jaar cel veroordeeld, maar daar ging het openbaar ministerie tegen in beroep, en met succes dus.

Hij geeft toe dat hij zich bij IS heeft aangesloten, maar beweert dat hij er enkel aan de slag is gegaan als bakker, en dus niet mee heeft gevochten. De rechter kon met dat verhaal blijkbaar niet lachen, want naast 7 jaar in de gevangenis is de man nu dus ook geen Deen meer. Daardoor heeft hij er, wanneer hij de gevangenis na 7 jaar zal verlaten, er ook geen recht meer op een uitkering, sociale zekerheid enzovoort. De man en zijn advocaat gaan tegen de uitspraak in beroep. Als dat geen zoden aan de dijk brengt, kan hij dus enkele jaren pizza’s gaan bakken in een Deense gevangenis. (BP)