Er wordt vaak gedacht dat het accupakket van een elektrische auto snel capaciteit verliest – net als de batterij van pakweg een smartphone dus. Maar is dat wel zo?

Geotab nam de gegevens van zesduizend elektrische auto’s onder de loep. Ze keken naar de staat van de batterij die, wanneer de auto nieuw is, – uiteraard – honderd procent goed is. Geleidelijk aan neemt die conditie af. De staat van de batterij wordt beïnvloed door de leeftijd, de temperaturen en het aantal laadbeurten.

De bevindingen? Gemiddeld neemt de capaciteit van de batterij 2,3 procent per jaar af, wat eigenlijk nog redelijk meevalt. Als voorbeeld wordt een elektrische auto genomen die een werkelijke actieradius heeft van 240 kilometer wanneer die nieuw is: na vijf jaar is dat nog 213 kilometer.

De onderzoekers ontdekten ook dat er behoorlijk wat verschil zit tussen de verschillende autofabrikanten. Zo zou een Tesla Model S na het eerste levensjaar slechts 0,8 procent van zijn range kwijt zijn, terwijl je met de gemiddelde Mitsubishi Outlander PHEV na een jaar al 5,8 procent minder ver geraakt.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.