Zo liggen de kaarten in proces Mawda

Tijdens het proces trok de verdediging de emotionele kaart. De agent riskeert een jaar cel. 

Tijdens het proces rond de neergeschoten peuter Mawda wacht iedereen vol spanning op meer. Eerder kwam er al tegenstrijdige info aan het licht. Na een opvallende tweede dag in de correctionele rechtbank trok de echtgenote van de agent die terecht staat voor onopzettelijke doodslag de schijnwerpers naar zich toe. Het was de advocaat van de beklaagde agent die haar pakkende brief voorlas in de rechtbank. 

Ze excuseert zich openlijk voor de wandaden van haar man, maar wijst ook op de gevolgen die het heeft op hun leven. “Hij wou van het leven genieten en we hadden alles om gelukkig te zijn, tot die dag dat alles in elkaar stortte, als een kaartenhuisje.” 

Van racistische motieven zijn hoe dan ook geen sprake, volgens de vrouw wiens vader afkomstig is uit Algerije. De man kampt sinds het voorval met donkere gedachten, waarvoor hij een psycholoog raadpleegt. “Hij probeert stap voor stap weer op te bouwen”, klinkt het. 

We kennen elkaar 30 jaar, waarvan we 29 jaar hebben samengeleefd. Hij was een gelukkige, vrolijke man, de eerste om vrienden van allerlei slag uit te nodigen, van alle nationaliteiten. Hij hield van zijn werk bij de wegpolitie. Hij wou van het leven genieten en we hadden alles om gelukkig te zijn, tot die dag dat alles in elkaar stortte, als een kaartenhuisje.”

Maar het verhaal van de ouders klinkt toch anders. “Hij twijfelde niet om op ons te schieten”, volgens de vader van het Koerdische meisje. Ook de moeder zit vol onbegrip: “We hebben haar pas kunnen terugzien na de autopsie. Dat is onmenselijk.”

De mensensmokkelaars, twee jonge Irakezen, riskeren respectievelijk 7 en 10 jaar cel. Eerder ging de trend ‘Justice4Mawda’ de ganse wereld rond. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More