Een miljoentje meer of minder. Wie ligt er nog wakker van?

Wij in ieder geval wel. Maar als je naam Jeff Bezos is bijlange niet, want de oprichter van Amazon verdient maar liefst 3.852.860 euro per uur. We herhalen: per uur! Om dit nog even wat decadenter te maken, dit is per uur 157 keer zoveel als wat een normale werkgever bij Amazon op een jaar verdient.

Maar we mogen zoveel klagen en zagen als we willen, zolang we online blijven kritiek spouwen en nooit zelf eens onze handen uit de mouwen schudden, blijven we maandelijks nipt voldoende overhouden om een nagel aan te schaffen waarmee we aan ons gat kunnen krabben. Dus beter een ander gat zoeken, namelijk hét gat in de markt!

Dat is wat onderstaande selfmade miljardairs deden. Sommige deden er wat langer over dan anderen, maar dat kan je ook positief bekijken. Want het bewijst dat leeftijd slechts een getal is en dat het soms een kwestie van tijd is, eer je een dikke middelvinger kan geven aan de banken en hun pietlullige interesten. 

JEFF BEZOS – AMAZON-OPRICHTER – VERMOGEN: 115,9 miljard dollar

Als je weet dat je ex-vrouw is gaan lopen met maar liefst 35 miljard dollar, dan weet je dat genoeg geld hebt om werkelijk alles ter wereld te kopen – behalve gouden haarzakjes dan misschien. Maar daar zal onze Jeff niet van wakker liggen, want terwijl we deze zin neerpenden, groeide zijn rekening weer met een slordige tienduizend dollar. Hij richtte in 1994 de toen nog online boekenshop Amazon.com op en drie jaar later, op zijn 33ste, verdiende hij zijn eerste miljoen. 22 jaar later is hij de rijkste der rijken.

OPRAH WINFREY – TALKSHOW HOST – VERMOGEN: 4,02 miljard dollar

Het grootste gedeelte van haar vermogen heeft deze straffe dame opgebouwd met de Oprah Winfrey Show, die ze 25 jaar lang presenteerde. Maar ook haar samenwerking met Weight Watchers legt haar geen windeieren. Ze is daar bestuurslid en heeft aandelen van het bedrijf. Ze helpt bij de ontwikkeling van films, tv-shows en apps voor Apple TV+, maar blijft wel gewoon voorzitter van haar eigen televisiezender Oprah Winfrey Network. Niet slecht voor deze 65-jarige tante, die haar eerste miljoen mocht noteren op de leeftijd van 32 jaar. Daar bleef het niet bij want in 2003 – op de leeftijd van 49 jaar – werd ze de eerste zwarte vrouwelijke miljardair ter wereld. 

GEORGE LUCAS – GEESTELIJKE VADER VAN STAR WARS – VERMOGEN: 6,4 miljard dollar

De 75-jarige George Lucas kwam zelfs niet opdagen op de première van Rise of Skywalker, dus we kunnen aannemen dat hij niet echt tevreden is met de creatieve beslissingen die Disney de laatste jaren heeft genomen in het fictieve universum dat hij creëerde. Disney betaalde vier miljard dollar voor de rechten op Star WarsIndiana Jones en een boel andere franchises van Lucasfilm. Die investering is nu dik terugverdiend.

Voordat hij Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977) maakte, was hij al rijk door het succes van American Graffiti, zijn tweede film als regisseur. Lucas richtte ook ILM op, dat zich bezig houdt met special effects en computeranimatie.  Op de leeftijd van 34 jaar had George al een miljoen bij elkaar gesprokkeld.

RICHARD BRANSON – OPRICHTER VIRGIN GROUP – VERMOGEN: 4,1 miljard dollar

Deze Britse flamboyante ondernemer dankt zijn fortuin aan zijn merk Virgin. Luchtvaart, financiële producten, mobiele telefonie, ruimtevaart… Branson heeft zowat in alles geïnvesteerd en meestal met succes. Niet slecht voor een kerel die als tiener al kampte met dyslexie, middelmatige schoolresultaten behaalde en de schoolbanken al op zijn zestiende verliet. Zijn eerste geld haalde hij uit een studentenmagazine dat hij op de markt bracht en waarmee hij de aandacht trok van investeerders. Hij was dan ook slechts 23 lentes jong toen z’n eerste miljoen een feit was.

EVAN SPIEGEL – CEO SNAPCHAT – VERMOGEN: 3,5 miljard dollar

 Voordat hij miljarden waard was, was Spiegel al verwend en excentriek. Toen hij nog op de middelbare school zat, mocht Spiegel zelfs zijn dure Escalade parkeren op een privé parkeerplaats tegenover de school. In 2012 wist Mark Zuckerberg al dat Snapchat wel eens heel hip kon gaan worden. Dus bood de man achter Facebook Spiegel 3 miljoen dollar om het over te nemen, maar Spiegel wees hem de deur. Wijze beslissing. Ondanks zijn rijke afkomst, wist Spiegel op eigen houtje zijn eerste miljoen binnen te rijven op zijn 23ste. Slechts twee jaar later was dat miljoen al uitgegroeid tot een miljard.

MARK ZUCKERBERG –OPRICHTER EN CEO FACEBOOK – VERMOGEN: 77,1 miljard dollar

Wie de film The Social Network heeft gezien, weet dat Mark Zuckerberg in 2004 Facebook heeft opgericht, al dan niet door hier en daar een mes in de rug te planten van zijn naasten. In 2012 ging Facebook naar de beurs en op dit moment is het bedrijf zo’n 600 miljard dollar waard. Vanaf de beursgang heeft Zuckerberg zo’n 17% van de aandelen. Hij is CEO van het bedrijf en dankzij een slimme constructie heeft hij met die 17% aandelen wel de meerderheidsstem, waardoor hij zelf helemaal kan bepalen wat er met Facebook gebeurt.

En als je de film aandachtig gevolgd hebt, weet je ook dat hij op amper 22 jaar hij zijn eerste miljoen binnen had. Je zou voor minder wat vreemden ‘porren’.

CARLOS SLIM – TELECOMMAGNAAT – VERMOGEN: 70 miljard dollar

De meest vermogende man van Mexico loopt niet bepaald met zijn rijkdom te koop. Hij bezit geen luxe privéjet of superjacht en rijdt in een oude Mercedes-Benz. Ook bewoont Slim al decennialang dezelfde woning en prefereert hij zelfbereide maaltijden in familiekring. De nu 79-jarige Carlos Slim werd volgens de strenge normen van zijn vader opgevoed, die hem aanspoorde tot werklust en toewijding. Al als achtjarige hielp hij mee in het bedrijf van zijn vader. Die bracht hem bovenal zijn uitmuntend zakelijk inzicht bij, waardoor de jonge Carlos Slim Helú al op de leeftijd van 17 zijn eerste miljoen wist te verdienen door te speculeren op de beurs. Hij doet zijn achternaam dus alle eer aan.

BILL GATES – OPRICHTER MICROSOFT – VERMOGEN: 108,3 miljard dollar

Ongetwijfeld de rijkste nerd op de lijst. Als je wil weten wat hem drijft, wat zijn angsten zijn en of al dat succes hem gelukkig heeft gemaakt, dan raden we de  Netflix-documentaire ‘Inside Bill’s Brain: Decoding Bill Gates’ aan.  Zijn grootste angst is ”dat zijn brein ineens zou stoppen met werken”.  Geen nood Bill, je bankkaart zal het tegen dan nog altijd prima doen aan de automaat. Een rekening die sinds 1981 al goed gevuld is, want het was toen op 26-jarige leeftijd dat Gates voor ’t eerst officieel miljonair werd.

LARRY PAGE – MEDEOPRICHTER GOOGLE : VERMOGEN: 60,7 miljard dollar

Op zijn twaalfde leest Page een biografie van de briljante uitvinder Nikola Tesla, die uiteindelijk sterft in ellendige omstandigheden met hoge schulden. Hij moet huilen van dat einde. Het inspireert hem om niet alleen baanbrekende technologie te ontwikkelen, maar ook het zakelijke gevoel te hebben om die te verspreiden. Op zijn 23ste heeft Page een droom waarin hij zich afvraagt of hij het hele web kan downloaden. Hij begint te werken aan het idee om webpagina’s te rangschikken op basis van hoe vaak ernaar gelinkt is, in plaats van te tellen hoe vaak een zoekwoord voorkomt. En de rest is geschiedenis. Op zijn vijfentwintigste was hij miljonair en nog geen vijf jaar later werd hij miljardair. 

ELON MUSK – OPRICHTER PAYPAL EN TESLA – VERMOGEN: 26,6 miljard dollar

Elon Musk groeit op in Zuid-Afrika, waar hij zichzelf leert programmeren. Op zijn twaalfde verkoopt de piepjonge Musk de broncode voor zijn computerspel (Blaster) voor 500 dollar.In 1995 is Musk inmiddels 24 jaar oud, en verhuisd hij naar de Verenigde Staten. Samen met zijn broer Kimbal, en geholpen door een investering van 28.000 dollar van vader Errol Musk, richt hij Zip2 op, een online Gouden Gids. Vier jaar later verkopen de broers Zip2 voor 307 miljoen dollar aan computerbedrijf Compaq. Het geniaal brein werd dus miljonair op zijn 28ste, maar pas miljardair op zijn 41ste, een feit waar hij volgens ons niet echt wakker zal van liggen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."