Wat een gehaaide loeders.

Wie bij een echtscheiding de verliezende partij is, die heeft recht op onderhoudsgeld. Dat is niet alleen zo bij ons, maar ook bij onze noorderburen. En ook bij Nederlandse vrouwen van Marokkaanse origine. Hun ex, meestal ook van Marokkaanse origine, kan dan maandelijks met centjes over de brug komen om hen in het levensonderhoud na de echtscheiding te voorzien.

Een eerlijk en niet zo gek systeem, overigens. Maar in Nederland hebben Marokkaanse vrouwen er nu wat op gevonden om er nog wat meer centjes uit te halen. De meesten onder hen hebben namelijk een dubbele nationaliteit: zowel de Nederlandse als de Marokkaanse.

Koning Mohammed VI heeft in 2004 het islamitisch familierecht serieus gemoderniseerd. Vooral de Marokkaanse vrouw wordt hierbij beter beschermd. De huwbare leeftijd van een meisje/ vrouw werd er opgetrokken van 15 naar 18, zij kunnen sindsdien een echtscheiding aanvragen en er kan alimentatie bekomen worden.

Je voelt ‘m al komen: de dames die voortaan als single mama door het leven gaan, die vragen tegenwoordig zowel in Nederland als in Marokko alimentatie aan.

Tuurlijk weten die mannen wel dat ze in Nederland onderhoudsgeld moeten betalen. Maar wanneer diezelfde kerels op reis gaan naar hun thuisland, dan komen ze pas te weten dat ex-vrouwlief ook ginds een aanvraag hebben ingediend… wanneer ze Marokko niet terug mogen verlaten alvorens het achterstallig onderhoudsgeld werd betaald.

De Utrechtse advocaat Jamal El Hannouche vertelt aan AVRO dat er zo jaarlijks honderden mannen slachtoffer zijn. Hij laat ook weten dat-ie collega’s heeft, waarvan hij weet heeft dat ze de tactiek aan hun vrouwelijke cliënten aanraden…

Of er ook bij ons in België al vrouwen van Marokkaanse origine op het idee zijn gekomen, is niet geweten. Wat we wel weten, is dat ook in België sinds 2007 de dubbele nationaliteit is toegestaan: in theorie zou het dus wel kunnen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.