‘t Is nogal een kadee, onze premier. Dan gaat-ie in een ziekenhuis vragen wat het probleem is, en dan nog neemt hij zijn geheel eigen conclusie.

Stel: een dorp heeft duizend inwoners. Er is één bakker in dat dorp, en zijn bakkerij is groot genoeg om duizend broden per dag te bakken. Maar hij zit met een personeelstekort, en daardoor kan hij maar honderd broden per dag bakken. In de plaats van te denken aan extra personeel, roept hij de dorpelingen toe: “Ge moet allemaal maar wat minder honger hebben!”

Da’s blijkbaar de gedachtengang van Alexander De Croo: kijk maar even mee.

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

Wie nu nog niet gehoord heeft dat de ziekenhuizen zo vol met coronapatiënten liggen dat ze haast uit hun voegen barsten, die heeft radio noch tv noch internet. Een zorgverleenster verklapte ons gisteren al dat het probleem niet ligt bij de ziekenhuiscapaciteit, maar wel bij besparingen door de overheid.

Alexander De Croo ging samen met Frank Vanenbroucke een ziekenhuis in Leuven bezoeken: de vide kan je HIER bekijken. Hij vroeg aan het verplegend personeel aldaar, hoe de situatie was. Daarop kreeg hij als antwoord, dat het personeel moe is, zowel fysiek als mentaal.

Daarop vroeg De Croo hoe de overheid eventueel kon helpen. Een verpleegster legt uit dat er veel te weinig verplegend personeel is. “We hebben te weinig personeel. Al voor er sprake was van corona, waren we onderbemand. Er zijn al lang niet genoeg verpleegkundigen.”

De Croo, die heeft daarop niet zoiets van: we zullen eens kijken of we budget kunnen vrijmaken voor meer personeel. In de plaats daarvan, steekt hij het op de bevolking: “Het is ons gedrag dat het verschil moet maken”, verklaart hij voor de camera. “We moeten onze sociale contacten beperken om ervoor te zorgen dat onze ziekenhuizen straks helemaal niet meer het aantal patiënten aankunnen.”

Of met andere woorden: het lijkt erop dat de lockdown die er niet meer ging komen, er toch zit aan te komen.

[/wcm_restrict]

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.