Overheid vreest misbruik en flauwe grappenmakers.

Vanaf 11 mei kan je een telefoontje krijgen van een contact tracer. Zij zijn een belangrijke schakel in de exitstrategie en helpen ons om de versoepeling van de corona-maatregelen mogelijk te maken. Alles is anoniem, maar de informatie die je geeft is wel heel privacy-gevoelig.

Als je partner bijvoorbeeld wil te weten komen waar en bij wie je zat de laatste weken, dan zou een anoniem telefoontje daar wel eens bij kunnen helpen. We willen je niet op verkeerde gedachten brengen, maar je beschermen tegen practical jokers en criminelen.

Een coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer 02 214 19 19. Je kan ook een sms-bericht krijgen van het nummer 8811. Misschien is het geen dwaas idee om deze nummers in je gsm te zetten.

Je kan op twee manieren gecontacteerd worden. Of je bent naar de dokter geweest en je testte positief. Of je bent in contact geweest met iemand die positief testte. In het tweede geval kom je niet te weten wie de persoon was die positief testte, de contact tracer mag je die informatie ook niet geven.

Een contact tracer zal een vragenlijst met je doornemen, maar mag je niet vragen naar je bankgegevens of tijdstippen wanneer je je wel en niet thuis bent, of andere vragen die geen verband houden met corona.

Tracers zijn geen agenten of detectives en hebben niet de bevoegdheid om je te dwingen om mee te werken, ze gaan ook niet controleren of sanctioneren, alleen informeren. De lijst met contactpersonen mag ook met niemand worden gedeeld, niet met je ouders, je school, je werkgever, je familie of politie. What happens tussen jou en de contact tracers,stays dus tussen jou en de contact tracers.