Valentijn komt eraan en dan zitten we hier bij P niet stil. Zo vroegen we ons af of je in het begin van je relatie al kan weten of het goed komt of niet? Heb je een lief waarmee je oud gaat worden, of kan je best nog niet direct je profiel op Tinder wissen? Kortom: kunnen we op voorhand goed inschatten of we de liefde van ons leven hebben gevonden? Onderzoekers komen met een opmerkelijke bevinding.

Ongeveer een derde van de huwelijken sneuvelt en de helft van alle relaties brengen het niet tot een goed einde. Niets zo leuk om in het begin van een relatie met twee op een roze wolk te zitten. Maar nu blijkt dat die roze wolk misschien toch niet zo goed is voor je relatie.

Zo’n 168 koppels werden dertien jaar lang gevolgd door onderzoekers. Researchers wilden ontdekken of er indicatoren zijn die het al dan niet slagen van een relatie kunnen voorspellen. Wat blijkt? Koppels die in het begin van hun relatie tot over hun oren verliefd zijn, gaan later vaker uit elkaar. De onderzoekers merkten op dat de koppels die na meer dan zeven jaar huwelijk uit elkaar gingen, in het begin extreem aanhankelijk waren. Zo was er bij een derde van die koppels bij de start van hun relatie veel meer affectie  dan bij de koppels die nog steeds gelukkig getrouwd zijn.

De koppels die in het begin op hun roze wolk zaten, zagen aanvankelijk enkel de positieve kanten van hun partner. Ze werden halsoverkop verliefd en vergaten om hun kritische blik te gebruiken. Wanneer de verliefdheid wat minder werd, kwamen ze tot de constatatie dat ze veel minder bij elkaar passen. Relaties die rustiger starten en waar de liefde kalm tot stand kan komen, zouden gezonder zijn. De rustige koppels hebben van het begin een realistischere kijken op alles en zullen minder snel voor verrassingen komen te staan.