U wil uw boterham gaan verdienen met het plaatsen van filmpjes op videokanaal YouTube? Dan zijn er  – in een notendop – toch een paar dingen die u moeten weten.

De populairste film van de Belgische Jordy Janssens (17), alias MojoOnPC, werd meer dan negen miljoen keer bekeken. Er valt dus geld te verdienen met YouTube-filmpjes. Veel geld. Maar hoe?

Eerst en vooral hebt u minimaal 10.000 mensen nodig die uw videokunsten nog maar willen bekijken. En YouTube telt een view pas nadat iemand meer dan 30 seconden gekeken heeft.

Pas wanneer u die views verzameld heeft, komen er advertenties voor uw filmpje – en begint u dus geld te verdienen. Wel niet vergeten om de functie ‘advertenties tonen’ in te schakelen, zoniet worden er geen advertenties getoond en verdient u niets.

U ontvangt geen geld van YouTube zelf, maar van Adsense, het advertentienetwerk van Google. Ze betalen voor elke tienduizend weergaven die een YouTube-video genereert. Hoeveel dat juist is, hangt van verschillende factoren af. Maar naar schatting verdient een gebruiker per 1.000 weergaven tussen de 0,20 en 5 euro. Wanneer een video viraal gaat en 1 miljoen weergaven genereert, verdient u gemiddeld 3.000 euro. Let wel: het is lang niet zeker dat er een advertentie voor uw video komt. Heu?

YouTube beslist namelijk zelf wanneer en welke advertenties het vertoont. Wanneer een video een onderwerp belicht of een doelgroep bereikt die voor adverteerders interessant is, verdient u meer. En dan zijn er nog surfers die een ad-blocker gebruiken. Die kijkers worden niet mee opgenomen in de telling.

Het minimumbedrag dat Google Adsense uitkeert, is zeventig euro. Een mens moet dus al een paar duizend kijkers vinden voor hij iets op de bankrekening ziet. .

Het is dus erg moeilijk om op voorhand in te schatten hoeveel geld een video zal opbrengen. Maar achteraf is het wél makkelijk spreken. De muziekvideo van de Zuid Koreaan PSY, die u kent van de hit Gangnam Style, werd in 2013 een miljard keer bekeken op YouTube. PSY ontving toen zo’n 8 miljoen dollar. Intussen werd de video al 2,7 miljard keer bekeken. Reken maar uit…

Meer weten over hoe u precies geld kan verdienen op YouTube? Lees dan ons interview met YouTube-ster (en -grootverdiener!) Jordy Janssens.