Vroeger was het als kind nu al uitkijken wat de Sint over enkele maanden zou brengen.

Maar al dat gezwans over het feit of Zwarte Piet al dan niet racistisch is, heeft het onschuldig kinderfeest omgevormd tot een verhitte discussie tussen een deel volwassenen die de boodschap van de brave man volledig laten verloren gaan.

We kijken tegenwoordig eerder uit naar zeven december in plaats van zes, want dan zijn we weer een tijdje verlost van al dat gezever. De Pieten zijn door de jaren heen al zo vaak van look gewisseld om constant een gekwetste minderheid tevreden te stellen, dat kinderen zich stilletjes vragen beginnen te stellen wat Sinterklaas in hemelsnaam allemaal uitspookt met zijn Pieten, daar in Spanje.

Om maar te zwijgen van het feit dat vele ouders niet meer kunnen rekenen op buurman Alain, nonkel Jos en tante Josette om Zwarte Piet te spelen, want zonder een laagje zwarte schmink op hun smoel, vallen ze zo door de mand.

Met een nieuw uiterlijk voor de vrolijke helpers, wil de stichting Sint Nicolaas Intocht Eindhoven een punt zetten achter maanden van vaak felle debatten. “De nieuwe Eindhovense Piet heeft een vrolijk, fris en kleurrijk uiterlijk gekregen, waarin traditie en vernieuwing hand in hand gaan”, zegt voorzitter Leontine van Kollenburg.

Tja, dat is dan weer een kwestie van smaak. Want onderstaande Pieten zien er uit alsof ze net een ondergrondse Duitse rave-party hebben bijgewoond. We zijn eens benieuwd, hoe lang deze ‘look’ het weer gaat volhouden.

“De eerste reacties zijn bijna allemaal erg positief. We hebben gekozen voor grijs als basis, omdat deze kleur het ideale midden is tussen zwart en wit, en van daaruit hebben we vijf vrolijke, uiteenlopende maar toch heel herkenbare Pieten bedacht. Eigenlijk kan niemand hier op tegen zijn”, verklaart Leontine verder.

Tja, in dat geval vervang je het witte paard van Sinterklaas voor alle zekerheid ook maar door een zebra.

 

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."