Een relatie op de werkvloer, het overkomt ongeveer één op vijf werknemers, maar als we blijven verder doen zoals we nu bezig zijn zullen er nog weinig aantrekkelijke collega’s rondlopen op kantoor.

Tenzij je natuurlijk valt op personen met een kromme nek, bloeddoorlopen ogen, een kilootje extra en die een auditie van een moderne Quasimodo in de toekomstige gerestaureerde Notre Dame met glans zouden doorstaan. Want het is natuurlijk het innerlijk dat telt. Maar toch, echt gezond oogt de kantoormedewerker van 2040 niet.

We wisten al door een recent onderzoek dat 41% van de 18- tot 30-jarigen achteraan zijn hoofd een botachtige bult van 10 tot 30 millimeter heeft zitten vanwege hun smartphoneverslaving. Het is normaal gezien een stuk bot dat normaal alleen voorkomt bij oudere mensen die door een foute houding naar voren buigen.

Maar er is nog meer slecht fysiek nieuws op komst. Kantoorspecialist Fellowes heeft namelijk in samenwerking met Britse wetenschappers onderzoek gedaan naar hoe kantoormedewerkers er over twintig jaar uit zien en dat ziet er niet rooskleurig uit. De resultaten van hun onderzoek hebben ze vorm gegeven in een wassen beeld met de naam Emma.

Emma is niet bepaald het figuur dat kan meedingen voor P-babe van de maand. Spataders, bleke huid, eczema, opgezwollen ledematen, diabetes,…. ons Emma ziet er nog meer afgeleefd uit dan de rosbief van Hot Marijke. De hele werkdag op je gat zitten achter een bureautje kan je dus fataal worden. Niet meteen, maar de langetermijnrisico’s zijn wel groter dan je zou denken. 

Ga maar eens na hoeveel jij op een dag zit. En dan hebben we het niet alleen over de acht uurtjes op kantoor met al dan niet met een juiste lichaamshouding. Wat doe je als je thuiskomt? Aan tafel zitten om te eten. Wat doe je vaak daarna? In de zetel ploffen om een serie te kijken. Om maar te zwijgen van die dagelijkse ellenlange files waar we constant in zitten.

Volgens kenners is anderhalve minuut beweging om het half uur al voldoende om niet te eindigen als Emma.

Misschien is een affaire op het werk dan toch zo geen slecht idee? 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."