De meest beroemde wallpaper aller tijden ziet er anno 2019 nog steeds even idyllisch uit. 

Hoewel de ondersteuning van Windows XP bijna vijf jaar geleden werd gestopt, draait volgens NetMarketShare nog steeds 4,59 procent van alle pc’s wereldwijd nog op Windows XP. Zelfs het gloednieuwe Britse vliegdekschip HMS Queen Elizabeth werkt met XP. Indrukwekkend voor een besturingssysteem uit 2001. 

Iedereen kent dus wel de achtergrondafbeelding met de groene weide. Die standaardachtergrond werd door Microsoft Bliss genoemd.  De iconische foto werd in 1998 genomen door fotograaf Charles O’Rear toen hij in Sonoma County was, een gemeente in Californië.

Net op dat moment kampten de wijngaarden met een druifluizenplaag, waardoor er geen wijnranken meer waren en er op de heuvels alleen gras groeide. Uitgerekend toen was Microsoft op zoek naar een foto met een beetje meer dan de foto’s van de hemel die het voor Windows 95 had gebruikt. Bill Gates wilde absoluut een foto die rust uitstraalde.

Werknemers van Microsoft botsten per toeval op de foto van O’Rear. O’Rear kreeg een belletje van Microsoft met de vraag om zijn foto te gebruiken als wallpaper voor Windows XP en het eigenaarsrecht over te geven. Het is nooit geweten hoeveel Gates betaalde voor de foto, maar O’ Rear beweert dat het bedrag het op één na hoogste is dat ooit aan een nog levende fotograaf betaald is.

Ook blijft O’Rear tot vandaag volhouden dat de meeste beroemde wallpaper ooit, niet bewerkt is. De rijke kleuren zouden het gevolg zijn van eerder gevallen regen. Daardoor was het gras zo groen. Ook gebruikte hij een rolletje van Fujifilm, dat bekend stond om felle kleuren tijdens de ontwikkeling.

Zoveel jaren later herken je het beroemde landschap nog nauwelijks. Maar de uitdrukking ‘op het juiste moment op de juiste plaats’ was nog nooit zo van toepassing.

1

Image 1 of 2

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."