Eind jaren negentig zond het Engelse tv-station Channel 4 een documentaire uit over misschien wel het meest gespierde kind aller tijden: Richard Sandrak.

De beelden van de zesjarige knaap met sixpack en dubbelgespierde biceps gingen razendsnel de wereld rond, en hij werd bekend als The Little Hercules. Hierdoor werd de jongen een veelgevraagde gast op bodybuildingwedstrijden en in tv-shows. Hij zat minstens drie uur per dag aan de gewichten, volgde een strikt dieet van vloeibaar voedsel en groenten en hij slikte supplementen. Dokters spraken hun afschuw uit over wat er met de jongen gebeurde, want Richard had zo’n laag vetpercentage dat ze zich afvroegen of hij nog wel een pubertijd zou beleven. 

Op zijn achtste kon hij al 95 kilo gewichten heffen, meer dan drie keer zijn eigen lichaamsgewicht. In 2004 speelde hij de hoofdrol in de actieprent Tiny Tarzan, maar verder dan een trailer kwam die film niet. Dat was wel het geval voor zijn eerste langspeelfilm, Little Hercules 3D, waarin hij te zien was naast de voormalige worstelaar Hulk Hogan. 

Na jaren bleek dat de jongen gedwongen werd door zijn vader om constant rond te lopen met een vetpercentage van amper vier procent. Noch zijn moeder als hijzelf durfde tegen de bevelen in te gaan van vechtinstructeur Pavel Sandrak. Het was pas vanaf dat de bezeten vader gearresteerd werd vanwege mishandeling van zijn vrouw, dat de Kleine Hercules terug van een normaal leven kon genieten. Want met zijn vader in de cel, trainde hij niet meer zoveel en had hij meer tijd voor zijn vrienden en school.

Nu is hij 26 zou je hem haast niet meer herkennen. Hij is gestopt met gewichtheffen, heeft nu een hipsterbaardje en een paardenstaart. Aan Inside Edition vertelde hij: “Ik lift geen gewichten meer. Het begon te vervelen. Ik ben overgegaan op een nieuwe hobby. Ik steek mezelf tegenwoordig in brand.” Hij is namelijk werkzaam als stuntman bij de Universal Studios Hollywood Waterworld Show, maar stiekem droomt hij ervan om ingenieur te worden bij NASA.

Gewichten tillen in de ruimte is dan ook een stuk gemakkelijker.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."