De reuzenmanta is de grootste roggensoort ter wereld. Hij staat ook wel bekend als de ‘giant oceanic manta ray’. 

De grootste soort kan een spanwijdte van zeven meter bereiken. Tevens hebben de grootste exemplaren bijna een lengte van tien meter en kunnen ze een gewicht bereiken van maximaal drie ton. We kennen allemaal wel de beelden van dit dier met hun typische zwart-blauwe bovenkant die in sterk contrast staat met zijn volledig witte onderkant.

Vandaar dat fotografe Kristain Laine eerst dacht dat er iets scheelde met haar camera, toen deze helderroze rog haar passeerde in het Great Barrier Reef in Australië. De mannelijke rifmanta van ruim drie meter is ondertussen vernoemd naar Inspector Clouseau, de stuntelige detective uit de Pink Panther-films. De vis die in de wateren rond Lady Elliot Island leeft, is voor zover bekend de enige roze manta ter wereld.

Wetenschappers hebben al uitgesloten dat de roze kleur te wijten is aan een huidinfectie of een dieet. Roze flamingo’s krijgen hun kleur tenslotte ook door het eten van schaaldieren. Hun theorie is, dat de manta een genetische mutatie heeft die van invloed is op de expressie van het pigment melanine. Volgens Solomon David,  aquatisch ecoloog aan Nicholls State University in Louisiana, zou de mutatie een vorm van erythrisme zijn. Deze aandoening zorgt voor een rode of roze, verkleuring van de huid, veren of vacht bij dieren.

In ieder geval, deze onderwater Inspector Clouseau ziet er fabulous uit! 

1

Image 1 of 4

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."