Tesla heeft al een tijdlang problemen met de productie van de Model 3. Nu blijkt waarom. Een jaloers klootzakje heeft de boel gesaboteerd. Enfin, dat beweert Elon Musk toch.

Het gaat al een tijdje niet zo denderend bij Tesla. De Model 3, een stuk goedkoper geprijsd dan de Model S, moest de eerste elektrische auto voor de grote massa worden. Maar de productie ervan wil maar niet op gang komen: altijd schort er wel iets aan de productielijn. Inmiddels zijn sommige andere autofabrikanten ook al ver met de ontwikkeling van elektrische voertuigen. Als het zo verder gaat, dan mist de Model 3 straks de boot.

Inmiddels zijn Model 3-gegadigden het wachten zo beu als koude brokkenpap. Duizenden mensen annuleerden hun bestelling al. Musk stuurde onlangs tien procent van zijn personeel wandelen en als er niet snel wat verandert, is Tesla op het einde van dit jaar verleden tijd. Of in Chinese handen, die kans achten we ook wel reëel.

Maar… persbureau Reuters heeft nu ‘per ongeluk’ een interne mail in handen gekregen waaruit de reden van de malaise bij Tesla moet blijken.

In die interne memo legt Elon Musk uit dat er een medewerker was die promotie wilde. Maar die promotie ging naar iemand anders en de anonieme medewerker, die wilde wraak.

Serieuze wraak zelfs. Volgens Musk kraakte-ie het systeem van Tesla, waardoor hij geheime bedrijfsgegevens kon inkijken. Gegevens die hij vervolgens met andere autofabrikanten deelde.

Daarnaast zou de jaloerse medewerker nog codes aan het productieproces van de Model 3 veranderd hebben, waardoor die helemaal in de soep liep.

Volgens Musk is de omvang van de man zijn sabotage nog onduidelijk. Tesla zou de zaak onderzoeken. Musk wil weten of hij alleen handelde, of in opdracht van een andere organisatie. “Tesla heeft heel wat vijanden in de olie-industrie”, stelt hij. “En ook in de auto-industrie. Als ze zelfs met uitstootwaarden sjoemelen, zijn ze misschien ook in staat om Tesla te saboteren.”

Nu, wij stellen ons hier wel enkele vragen bij. Zou zo’n knappe bol als Musk nu echt zo stom zijn om een interne memo per abuis te lekken aan een persbureau? Zou het niet kunnen dat Elon Musk, nu Tesla aan de rand van het failliet staat, gewoon een zondebok zoekt om zichzelf van de schandpaal af te krijgen?

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.