De Big Mac is de klassieker van McDonald’s en u weet vast wel min of meer wat er zoal tussen ligt. Maar weet u ook waar al deze ingrediënten vandaan komen?

Wijlen Jim Delligatti was een Amerikaanse zakenman. Begin jaren vijftig opende hij als franchisenemer een Mc Donald’s in Uniontown, een jaar of tien later hield hij maar liefst 48 vestigingen open.

Delligatti was zo toegewijd, dat hij in 1965 zelfs een nieuwe hamburger wilde ontwerpen voor de fastfoodketen. Een driedelig sesambroodje, daar twee schijven rundergehakt tussen, sla, kaas, augurk, ajuin en een speciaal daarvoor nieuw ontworpen saus: de Big Mac was geboren. Het duurde nog wel twee jaar vooraleer de hamburger in iedere vestiging te verkrijgen was.

Het gebruik van de juiste ingrediënten is erg belangrijk voor de bereiding van de Big Mac. Zo komt de ajuin die ertussen ligt, ook als u ‘m hier in België bestelt, helemaal vanuit Amerika. “Er wordt een zeer specifieke uiensoort gebruikt. In de Verenigde Staten is nu eenmaal de beste grond en het beste klimaat om die te kweken”, klinkt het. De ajuin tussen uw Big Mac heeft dus meer dan zevenduizend kilometer afgelegd, alvorens u ‘m verorbert.

Maar ook de andere ingrediënten hebben hun eigen komaf. Voor alle Big Macs die in Europa over de toonbank gaan komt de sla uit Spanje, de augurken uit Turkije, de kaas uit Noord-Ierland en het rundvlees uit Ierland. Maar de ajuin tussen uw Big Mac heeft veruit het verst gereisd, alvorens u ‘m smakelijk verorbert.

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.