Geld maakt niet gelukkig, zo klinkt het welbekende spreekwoord. Maar uit een grootschalig onderzoek blijkt nu dat het toch wel helpt.

Hoeveel geld moet een mens verdienen om gelukkig te zijn: dat vroegen wetenschappers van de Purdue University in Indiana zich af. Ze ondervroegen 1,7 miljoen mensen uit 164 verschillende landen over hun inkomen, hun emotionele toestand en hun tevredenheid in het algemeen. Met die gegevens achterhaalden ze het antwoord op hun prangende vraag.

Uiteraard hangt veel af van hoe duur het is in het land waar u woont. Gezinnen in Noord-Amerika, bleken het gelukkigst met een jaarinkomen van – omgerekend – 76.500 euro. In Nieuw-Zeeland zijn ze met 40.000 euro per jaar al zeer gelukkig, terwijl dat in Saudi-Arabië al zo’n 96.700 euro moet zijn.

Ons landje was blijkbaar te klein om mee te doen, maar aan de hand van bovenstaande cijfers kunnen we dat enigszins zelf berekenen. In Noord-Amerika is het leven gemiddeld zestien procent duurder dan bij ons. Belgen zouden in principe dus gelukkig moeten zijn met zo’n 64.000 euro per jaar. Wat neerkomt op 5.355 euro per maand.

Genoeg om zonder geldzorgen te kunnen leven: meer is volgens de onderzoekers niet nodig om het gelukkigst te zijn. Mensen die waanzinnig veel verdienen, die blijken namelijk te lijden onder groepsdruk en zijn geobsedeerd om nog meer te verdienen. Plus: wie niet op een miljoen moet kijken, die heeft ook niks meer om van te dromen. Die koopt zijn dromen gewoon, wat niet per se gelukkiger maakt.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.