Wie was Herbert George Wells?

De man, geboren in 1866 te Londen, kan je gerust de vader van de moderne science-fiction noemen. De atoombom, de relativiteitstheorie of lasertechnologie. Het kwam allemaal al in zijn verhalen ter sprake decennia vooraleer het in de echte maatschappij werd geïntroduceerd. Centraal in Wells’ werk staan het geloof in de grootsheid van de wetenschap en de verwoestende gebreken in de aard van de mens.

Fans beschrijven hem als een visionair en maatschappijcriticus, maar in feite was hij eigenlijk een doemdenker en onheilsprofeet. Een beetje de HLN-commentator van de 19de eeuw dus. We kennen hem allemaal van meesterstukken als The Island of Dr. Moreau (1896), The Invisible Man (1897) en The War of the Worlds (1898), maar zijn magnum opus zal altijd de première van het hoorspel van zijn War of the Worlds in 1938 blijven

Luisteraars van de radio-uitzending waren namelijk rotsvast van overtuigd dat er een echte buitenaardse invasie aan de gang was, hetgeen leidde tot een wijdverspreide paniek die uitbrak in de Verenigde Staten. Niemand deed ooit beter op gebied van massahysterie, behalve ons Greta misschien.

In 2005 werd War of the Worlds verfilmd, met Tom Cruise in de hoofdrol. De film was best wel te pruimen, maar in tegenstelling tot het verhaal van Wells speelde het verhaal zich af in een moderne setting.  

BBC gooit het over een heel andere boeg en laat de invasie zich afspelen in het Victoriaanse Engeland. Dichter bij het bronmateriaal dus.

De miniserie bestaat uit slechts drie afleveringen en wordt deze herfst uitgezonden.

Toeval of niet, Fox heeft ook een serie van maar liefst acht leveringen klaarstaan, maar hun War of the Worlds speelt zich af in het heden.

Wie ook zal winnen van de twee series, één ding is zeker, het ziet er weer niet goed uit voor de mensheid.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."