“Gaat er nog wel genoeg energie zijn?

Deze week besliste de Vivaldi-regering om voor 2025 alle kerncentrales te sluiten. Het plan om eerst een studie uit te voeren over de gevolgen van de uitstap, de bevoorradingszekerheid en de energieprijs, wordt door federaal minister voor Milieu, Tinne van der Straeten (Groen) in de vuilbak gekieperd. “Ik voer als minister geen oppositie, maar ik ben daar bezorgd over”, zegt Zuhal Demir in een interview met ‘Het Nieuwsblad’. “Gaat er wel nog genoeg energie zijn? Mijn raadgever energie heeft een maand geleden, bij de aanstelling van de federale regering, al een generator besteld. Uit schrik.”

Demir stelt zich de vraag of de beslissingen die eraan zitten te komen wel zo klimaatvriendelijk zijn als dat de groene ministers ons willen doen geloven. Nieuwe gascentrales moeten de gesloten kerncentrales opvangen, maar die stoten CO2 en stikstof uit, aangekochte energie uit Duitsland komt van bruinkoolcentrales en de procedure voor het kunnen bouwen van een gascentrale duurt – zonder problemen – twee jaar. Dan wordt 2025 wel heel krap. “ Ik had graag geweten of er voldoende stroom zal zijn tegen een democratische prijs. Er is een studie van de CREG over, maar die mag blijkbaar niet naar buiten komen.”, aldus Demir.

Demir mag daarover straks gaan onderhandelen met drie groene collega’s. Je moet geen professor politieke wetenschappen zijn om de uitslag daarvan te kennen. Volgens de Europese Green Deal moet er 55 procent minder CO2-uitstoot zijn. Dat is het percentage voor heel België. Maar als je naar België kijkt draait de economie vooral op Vlaanderen. “Vlaanderen moet altijd solidair zijn met Brussel en Wallonië. Misschien kunnen ze nu voor één keer eens solidair zijn met Vlaanderen. Is dat zoveel gevraagd? Zij hebben de mogelijkheden. Ze kunnen toch zeggen dat ze veel meer gaan doen? Wij gaan die 35 procent doen en als het meer is, des te beter”, aldus Demir.

Eendracht maakt macht?