Voetbal is een feest, soms toch en niet altijd voor iedereen. Met de buddies naar de match, pintje pakken en grote praat verkopen. Wie vrij van zonde is gooie de eerste steen. Het was ook niet anders toen een horde Club Brugge-supporters in Madrid arriveerde om de topper tegen Real te volgen. De combinatie van zon en drank, heel veel drank, zorgde er al snel voor dat enkele supporters de internationale media haalden met hun wangedrag. Eentje ervan, die pocht met de astronomische hoeveelheden alcohol die hij reeds binnengoot, is overdag aan de slag als inspecteur bij de politiezone VLAS.

De beelden gingen ondertussen reeds de wereld rond. Bedelaars gaan, zoals we ondertussen gewoon zijn geworden in toeristische hotspots, toeristen te lijf om toch maar wat geld te krijgen. Het zou niet de eerste keer zijn dat het tot een woordenwisseling komt, want die mensen kunnen vaak erg aandringen, maar met dronken voetbalsupporters moet je het natuurlijk niet proberen.

Hoofddoek aftrekken, pintjes pakken zonder betalen en de bedelbekertjes volgieten met lauw bier. De videobeelden, die gretig door de Spaanse media werden opgepikt, liegen er niet om. Er wordt schande gesproken over het gedrag van de Brugse supporters en ook de lokale horeca klaagde steen en been toen blauw-zwart daar de boel op stelten zette.

Club Brugge distantieerde zich reeds uitdrukkelijk van dit wangedrag en ook verschillende supporterclubs schreeuwden reeds hun onschuld uit. “Die horen niet bij ons, dit zijn geen supporters” horen we bijna synchroon.

Dat was natuurlijk buiten enkele aandachtige internauten gerekend (en enkele wraakzuchtige supporters, die het beeldmateriaal naar de redactie stuurden). Zij herkenden al snel G.G., een West-Vlaming & fervent supporter van Club. Op zich geen wereldschokkend nieuws, ware het niet dat G.G. doorheen de dag jacht maakt op supporters die zich misdragen. Als politie inspecteur heb je natuurlijk een zekere voorbeeldfunctie.

Bij de zone zelf zitten ze erg verveeld met de situatie en zijn ze eveneens karig met commentaar. “We zijn ervan op de hoogte en hebben de beelden ook gezien” horen we van Thomas Detavernier, woordvoerder van de politiezone VLAS. “We hebben meteen een onderzoek ingesteld, dat als ondersteuning moet dienen voor de gespecialiseerde diensten. Eenmaal alle verhoren afgelopen zijn, zullen we oordelen hoe we dit moeten aanpakken. Verder gaan we hierover niet communiceren”.

(Tekst: Christophe Lefebvre)