“We mochten ze niet naar het Ziekenhuis sturen.”

Vanuit de Zweedse verpleeghuizen komen verontrustende bekentenissen. Betrokkenen vertellen aan de BBC dat de Zweedse overheid ouderen bewust liet sterven, zodat jongeren naar buiten konden.

In Zweden werd het openbare leven niet stil gelegd. Viroloog Anders Regnell besliste dat zijn land, als enige in Europa geen draconische maatregelen nam om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De Zweden mochten gaan winkelen, restaurants bleven open en thuis een een feestje bouwen, was geen probleem. Maar daar begint het nu de prijs voor te betalen, de kritiek op die aanpak klinkt steeds luider. Het dodenaantal in Zweden is groter dan dat van alle andere Scandinavische landen samen.

Er komen nu verhalen boven over de aanpak van de overheid, waaruit blijkt dat zorgpersoneel de opdracht kreeg om ouderen niet naar het ziekenhuis te sturen en ze ook geen zuurstof toe te dienen. “Zij werden ter dood veroordeeld”, vertelt verpleegster Latifa Lövenberg aan de BBC. Zij werkte in verschillende verzorgingstehuizen in en rondom Stockholm. “We hebben te horen gekregen dat we niemand naar het ziekenhuis mogen sturen, ook geen mensen die 65 zijn en nog jaren te leven hebben.” Op dit moment werkt Löfvenberg op een corona-afdeling in een ziekenhuis in de hoofdstad. Wat ze daar ziet, bevestigt het beeld dat voor ouderen nauwelijks plek is in het ziekenhuis. “De meeste patiënten zijn mensen geboren in de jaren 70, 80 en 90.”

Maar het gaat nog verder dan dat. Medewerkers van verzorgingstehuizen mochten geen zuurstof toedienen aan zieken. Dat mag alleen als de arts daar specifiek toestemming voor geeft. Bovendien kreeg het personeel de opdracht om ouderen niet door te sturen naar het ziekenhuis. “Ze hadden geen schijn van kans, omdat ze niet tot in een ziekenhuis geraakten. Ze stikten gewoon en wij keken ernaar”, vertelt Mikael Fjällid, een consultant op het gebied van intensieve zorgen. Volgens Fjällid was de overheid bang dat ziekenhuizen de maximum capaciteit overschreden en was het daarom een bewuste keuze om ouderen niet te verzorgen.